Tand – & Munhälsa

Tandlossning

Kallas även för parodontit och kan visa sig genom att tandköttet blöder och ömmar när du borstar dina tänder. Tandlossning är idag en av våra vanligaste folksjukdomar och orsakas av bakterier som leder till en inflammation i tandköttet.

Tandlossning är en infektionssjukdom som först börjar som en inflammation i tandköttet, som senare ger påverkan på käkbenet. Det skapar en djup ficka mellan tand och tandkött när bakterierna växer ned mot käkbenet. Upptäcker man inte en gingivit i tid är risken stor för att tandens käkben påverkas och man får tandlossning. Utvecklingen är vanligen långsam och kan pågå under flera år innan tanden lossnar. Det finns många faktorer som ökar risken för parodontit, bland annat bristande munhygien, rökning, diabetes och ärftlighet. 

Karies

Karies uppstår när tandytan utsätts för frätande syror som produceras av munbakterier. Varje gång vi äter eller dricker startar nya angrepp, som sakta löser upp tandens emalj. Till slut kan det bildas ett hål. Barns mjölktänder är extra känsliga mot karies eftersom de är tunnare än permanenta tänder.

Det finns inga genvägar till friska tänder utan att förebygga med noggrann tandborstning och skydda dina tänder med fluor. Småätande är den vanligaste orsaken till karies. Mellan måltiderna behöver tänderna ett par timmars paus från mat och dryck så att saliven hinner göra sitt jobb och neutralisera de syror som bildas i munnen.

Känsliga tänder

Det är mycket vanligt att känna av ilningar i tänderna, oftast om man äter eller dricker något kallt. Det är oftast fullt normalt och det är meningen att tanden ska känna av värmeväxlingar men ibland kan det vara besvärande.

En tandhals kan ofta vara orsaken. Det är när tandköttet har dragit sig neråt tanden och roten blir blottad. Det kan vara mycket lite som ändå kan orsaka mycket besvär. Roten är inte van att bli exponerad mot kallt eller varmt på samma sätt som kronan. Det finns hjälpmedel att ta till. Oftast räcker det att använda vissa tandkrämer som förebygger ilande tänder eller/och att skölja lite mer med fluorskölj. Det stärker upp de kanaler i roten som blivit blottade. I vissa fall behöver man skydda rotytan med en fyllning.

Följ vår vardag

Besöksadress

Kontakt